nybanner

O lo'o i lalo o lo'o fa'amatalaina ai fua taua e iloa ai foliga, fetaui ma le fa'aogaina o se uila mauga ma fa'amatala pe fa'afefea ona a'afia ai le tietiega.

Talofa, sau e fa'atalanoa a matou oloa!

O lo'o i lalo o lo'o fa'amatalaina ai fua taua e iloa ai foliga, fetaui ma le fa'aogaina o se uila mauga ma fa'amatala pe fa'afefea ona a'afia ai le tietiega.

O lo'o i lalo o lo'o fa'amatalaina ai fua taua e iloa ai foliga, fetaui ma le fa'aogaina o se uila mauga ma fa'amatala pe fa'afefea ona a'afia ai le tietiega.
O le a tatou amata i mea faʻavae, e aofia ai a latou vaega e le o manino, aʻo leʻi talanoaina nisi o mataupu faʻataʻitaʻi itiiti ae tutusa le taua.Ma le mea mulimuli, o le a tatou suʻesuʻeina pe faʻafefea ona aʻafia le faʻaogaina o le manatu masani o le auala e masani ona le malamalama ai.
O le umi o le paipa nofoa e fuafua ai le tele o le uila e sili atu nai lo le mamanu "laititi, feololo pe tele".E mafua ona e faʻamatalaina le maualuga maualalo ma le maualuga e mafai ona seti i ai le nofoa, ma o le mea lea o le maualuga o le maualuga e mafai e le tagata tiʻetiʻe ona tietie lelei i le uila, poʻo le maualalo e mafai ona latou paʻu i lalo le nofoa.
Mo se fa'ata'ita'iga, e lua fa'avaa vaeluagalemu e masani ona eseese umi fa'au'u nofoa mo tagata ti'eti'e eseese.E ui o le umi o le paipa nofoa e le afaina ai le taulimaina o uila, taua le taulimaina ma le fetaui lelei e pei o le aapa e tatau ona faʻatusatusa i le umi o le nofoa e fuafua ai le umi o le uila e faʻatatau i le maualuga o le tagata tietie.
Ole fua faatatau ole aapa ile umi ole paipa nofoa e matua aoga lava – o nisi uila fa'aonaponei e umi atu le o'o atu nai lo le fa'alava nofoa.
Fa'amatalaga: O le umi mai le pito i luga o le fa'au'u fa'alava e o'o atu i se laina faalava e sopoia le ogatotonu ole pou nofoa.
O le Efficient Top Tube (ETT) e maua ai se manatu sili atu i le vateatea o le uila pe a e i totonu o le nofoa nai lo le faʻaogaina o le fua faʻamau (mai le pito i luga o le faʻaulu ulu e oʻo i le pito i luga o le nofoa faʻamau).
A tu'ufa'atasia ma le umi o le au ma le nofoa nofoa, e maua ai se fa'aaliga lelei o le lagona o le uila pe a tietie i le nofoa.
Fa'amatalaga: O le mamao tu'usa'o mai le pito i lalo o le fa'amaufa'ailoga tutotonu i le pito i luga ole fa'aulu ulu.
Ole mea lea e iloa ai le maualalo ole pa e mafai ona fa'atatau ile ta'avale.I se isi faaupuga, o loʻo faʻamalamalamaina le maualuga o le paʻu maualalo e aunoa ma ni avanoa i lalo ole pa.O loʻo iai foʻi i le faʻaputu se sootaga taua ae le faʻaogaina i fua...
Fa'amatalaga: O le mamao fa'alava mai le pito i lalo e o'o i le ogatotonu pito i luga ole fa'aulu ulu.
Mai numera masani uma i siata geometry uila, offset e maua ai le manatu sili i le auala e fetaui ai se uila.I le faaopoopo atu i le umi o le au, e iloa ai foi pe o le a le avanoa o le uila i fafo o le nofoa, ma le lelei o le nofoa nofoa, e iloa ai foi le avanoa o le uila i totonu o le nofoa.Ae ui i lea, o loʻo i ai se faʻatagaga laʻititi, e faʻatatau i le maualuga o le faaputuga.
Ave ni pasika tutusa se lua ma sii i luga le faagaau o le uila e tasi ina ia tele atu le maualuga o le faaputuga.Ia afai e te fuaina le tele o nei uila e lua, o le tasi e umi lona ulu o le a puupuu.E mafua ona e le fa'asa'o le pito fa'aulu ulu - o le umi la o le fa'aau ulu, o le tele foi lea o le pito i tua, ma o le mea lea e puupuu ai le fua o le aapa.Ae peita'i, afai e te fa'aogaina le pa'u fa'auluulu i luga o le uila muamua ina ia tutusa le maualuga o le au, o le a tutusa le fa'ata'avalega i pasika uma e lua.
E fa'aalia ai pe fa'afefea ona a'afia le maualuga o fa'aputuga i fua fa'atatau.Pe a fa'atusatusa le mamao fa'aloloa i le va o uila, ia manatua o uila e maualuga atu le fata e fa'alogoina le umi atu nai lo a latou faitauga fa'alautele.
O le auala pito sili ona faigofie e fua ai le lautele o le tuʻu lea o lau uili pito i luma i se puipui, ona fua lea o le mamao mai le puipui i le pito i luga o le puipui pito i lalo ma le faʻaulu ulu ma toesea.
Fa'amatalaga: Le mamao mai le ogatotonu o le pito i lalo puipui i le ogatotonu o le pito i lalo o le fa'agaau ulu.
E pei o le aapa, o le umi o lalo e mafai ona faʻaalia ai le avanoa o le uila, ae e faigata foi i isi mea.
E pei lava ona faalagolago le aapa i le maualuga o le faaputuga (o le eseesega o le maualuga i le va o le pito i lalo o le puipui pito i lalo ma le pito i lalo), e faapena foi le umi o le pito i lalo.faagaau ulu.
O lona uiga o le umi o le paipa i lalo e na'o le aoga pe a fa'atusatusa pasika e tutusa le uili ma le umi o le tui, o lona uiga o le pito i lalo o le fa'aulu ulu e tutusa le maualuga.I lenei tulaga, ole umi ole paipa e mafai ona sili atu le aoga (ma fuaina) numera nai lo le umi.
O le umi o le ogatotonu pito i luma, o le faʻaitiitia foi lea o le faʻamoemoe o le uila e faʻalagolago i luma i luga o paʻu tetele poʻo le taofi malosi.E mafua ona o le mamafa o le tagata ti'eti'e e masani lava ona i tua o le pito pito i luma.O le mafuaaga lea e umi ai pito i luma o uila afi enduro ma lalo ifo.
Mo le umi o le ogatotonu pito i tua, o le ogatotonu pito i luma umi e faʻaitiitia ai le mamafa o le tagata tietie e lagolagoina e le uili pito i luma.E fa'aitiitia ai le malosi o le uili pito i luma se'i vagana ua si'i e le tagata ti'eti'e lona nofoa i luma pe fa'aumi fo'i le ogatotonu o le uili pito i tua.
Fa'amatalaga: O le mamao fa'alava mai le ogatotonu o le puipui pito i lalo i le axle i tua (maua umi).
Talu ai o le totonugalemu o le uili pito i luma e masani lava e sili atu le umi nai lo le ogatotonu o le uili pito i tua, o uila mauga e masani lava ona i ai se tufatufaga mamafa masani i tua.E mafai ona fa'afefeina pe a fa'ao'o ma le iloa lelei e le tagata ti'eti'e le pa, ae e mafai ona vaivai ma fa'ata'ita'i.
Faatasi ai ma le mamafa uma o le tagata tietie i luga o pedals, o le fua faatatau o le ogatotonu o le pito i tua i le aofaʻi o uili uili e fuafua ai le tufatufaina o le mamafa i luma ma tua.
O le ogatotonu pito i tua o se uila mauga masani e tusa ma le 35% o lona uili uili, o lea aʻo leʻi tuʻuina e le tagata tiʻetiʻe le mamafa i luga o au, o le tufatufaina o le mamafa "natura" e 35% luma ma le 65% tua.
O le uili pito i luma ma le mamafa o le 50% pe sili atu e masani lava ona lelei mo le tulimanu, o le mea lea o uila e puʻupuʻu le ogatotonu o le uili i le pito i tua e tatau ona faʻaoga atili le malosi o le toso e ausia ai lenei mea.
I luga o le a'ega maualuga, o le tufatufaina o le mamafa e sili atu i luma, aemaise lava i lalo o le taofi, o lea e sili ona talafeagai mo tulimanu mafolafola.
O le taunuuga umi pito pito i tua e faigofie ai (faʻaitiitia le vaivai) e ausia ai le paleni paleni o le tufatufaina o le mamafa, lea e lelei mo le uili pito i luma i tulimanu saʻo.
Ae peitai, o le umi o le ogatotonu pito i tua, o le tele foi lea o le mamafa e tatau ona ave e le tagata tietie (faʻaaogaina se puipui pito i lalo) e sii ai le uili pito i luma.O lea la, o se nofoaga pito i tua puupuu e faʻaitiitia ai le tele o galuega faʻataʻitaʻi, ae faʻateleina le aofaʻi o galuega e manaʻomia e utaina lelei ai le uili pito i luma e ala i faʻamau.
Fa'amatalaga: mamao fa'alava i le va o axles pito i luma ma tua po'o mea fa'afeso'ota'i;o le aofa'i o le ogatotonu pito i tua fa'atasi ma le ogatotonu pito i luma.
E faigata ona iloa pe fa'afefea ona a'afia le fa'aogaina o le uili.Talu ai ona o le wheelbase e aofia ai se vaega pito i tua ma se vaega pito i luma (o le vaega mulimuli e fuafua e ala i le aapa, ulu ma tui tui), o tuufaatasiga eseese o nei fesuiaiga e mafai ona maua ai le uili tutusa ae eseese uiga taulima..
Ae peitai, o le tulaga lautele, o le umi o le uili, o le itiiti foi lea o le tufatufaina o le mamafa o le tagata ti'eti'e o le a aafia i le taofi, suiga o le fa'asaga, po'o le ala gaoa.I lena tulaga, o se uili umi umi e faʻaleleia ai le mautu;o lo'o i ai se fa'amalama tele i le va pe a mamao tele le mamafa o le tagata ti'eti'e (i luga a'e o fa'amau) po'o tua fo'i (le matasele).E mafai ona leaga lenei mea, ona o le tusi lesona poʻo le milo aufana e manaʻomia ai le tele o taumafaiga.
O lo'o i ai fo'i se fa'aletonu i tulimanu fufusi.O le umi o le uili o le uili, o le tele foi lea e te mana'omia le liliuina o fa'amau (e ta'ua lea o le fa'amau fa'amau) e fa'asolo ai le uila i se laina fa'ata'amilo.
E le gata i lea, o le eseesega i le va o arcs e ui atu i luma ma tua uili o le a sili atu.O le mea lea e masani ai ona fa'apipi'i e ta'avale umi uili pito i tua i totonu o tulimanu.O le mea moni, e le liliu tutusa uila uila ma veni po o uila afi - e mafai ona fiti pe se'e le uili pito i tua pe a mana'omia.
O le maualuga o le maualuga o le puipui pito i lalo, o le maualuga foi lea o le ogatotonu o le kalave a le tagata tietie, o lea e sili atu ai ona faalagolago le uila pe a pa i patupatu, taofi malosi, pe aʻe tifato.I lena tulaga, o le pito i lalo puipui e faʻaleleia ai le mautu i le auala lava e tasi e faia e se uili umi.
O le mea e ofo ai, o le fa'amau pito i lalo e fa'ateleina ai fo'i le uila i tulimanu.A tu le uila i luga o le tulimanu, e pivote faataamilo i le axis lola (le laina i luga o le eleele e fesoʻotaʻi ai mea e lua e fesoʻotaʻi ai).E ala i le tuutuu i lalo o le ogatotonu o le tele o le tagata tietie latalata i le axis lola, e faaitiitia le pa'u o le mamafa o le tagata tietie pe a faalagolago le uila i se pi, ma le malosi o le tagata tietie pe a suia le fa'aitu (pe a liliu mai le agavale i le agavale), mo se faataitaiga, ua faaitiitia..
O le maualuga o le ogatotonu o le kalave o le tagata tietie ma le uila i luga aʻe o le axis lola e taʻua o le taimi taʻavale: o le tele o lenei mamao, o le faʻagesegese foi o le uila o le a suia ai le itu.
O le i'uga, o uila e pito i lalo le maualuga o le puipui e faigofie ona alu i totonu ma fafo o le feliuliua'i.
O le maualuga o le puipui pito i lalo e a'afia i le fa'amalologa fa'amalolo ma le maualuga o le ta'avale, o lea o malaga umi e mana'omia ai le maualuga maualuga o le puipui pito i lalo e totogi ai le fa'ateleina o femalagaiga.Va'ai vaega o lo'o i lalo ile sag ma dynamic geometry.
O le le lelei o se paʻu pito i lalo e iloagofie: e faʻateleina ai le avanoa e puʻe ai i luga o pedals poʻo sprockets i luga o le eleele.
E taua foi le manatua o le ogatotonu o le kalave o le uila ma le tagata tiʻetiʻe e masani lava e sili atu i le mita i luga aʻe o le eleele, o lea o le tuʻu i lalo o le puipui pito i lalo i le senitimita (o se aofaʻi e matua faateleina ai le viliina) e faia ai se eseesega laʻititi.
Fa'amatalaga: O le mamao tu'usa'o mai le feso'ota'iga axle i le ogatotonu o le ta'avale.
O le mataua o le puipui pito i lalo lava ia e le taua tele e pei ona manatu nisi.O nisi tagata latou te va'ai pe fa'afefea ona iloa tonu le mamao o le puipui pito i lalo i lalo o le au, le mautu o le uila i le feliuliua'i, e pei o le axis o le uila (le laina e liliu pe a faalagolago i se ki) o loʻo maualuga le au.
O lenei finauga o loʻo faʻaaogaina i le maketiina o uili 29", fai mai o le uila e sili atu ona mautu ona o le pito i lalo e laʻititi laʻititi (nai lo le maualuga) nai lo le axle.
O le mea moni, o le axis taʻavale - e tusa lava pe tautala - o se laina e fesoʻotaʻi ai luga o le faʻafesoʻotaʻi o paʻu.O le fua taua mo feliuliua'i o le maualuga o le ogatotonu o le mamafa i luga a'e o lenei laina, ae le o le maualuga o le pito i lalo e fa'atatau i le axis.
O le faʻapipiʻiina o uili laiti o le a faʻaititia ai le maualuga o le taavale, ae o le a le afaina ai le pa'ū o le taavale.O le mea lea e mafai ai e le uila ona sui vave le itu faʻataʻitaʻi ona o le uila ma le tietie e maualalo le ogatotonu o le mamafa.
O le mea e malie ai, o nisi uila (pei o le Pivot's Switchblade) e iai le maualuga e mafai ona fetu'una'i "chips" e totogi ai le tele o uili.O le maualuga o le puipui pito i lalo e tumau pea le tutusa ma le uili laʻititi, ae o le maualuga o le puipui pito i lalo e suia.
O le mea lea na i'u ai i se suiga la'ititi i le fa'aogaina o le uila, ma fa'ailoa mai ai o le maualuga pito i lalo e taua tele nai lo le pa'u pito i lalo.
Ae ui i lea, o le tuʻuina o le pito i lalo o se fua aoga.O le maualuga o le BB e faʻalagolago e le gata i le tele o uili, ae faʻapea foʻi i le filifiliga o paʻu - o le faʻatusatusaina o le paʻu pito i lalo i le va o uila mo le tele o le uili e faʻaumatia ai lenei fesuiaiga.
Muamua, o le pito fa'aulu ulu e a'afia ai le mamao o le axle pito i luma i luma o le tagata ti'eti'e.O isi mea uma e tutusa, o le fa'amama le fa'au'u fa'alava ulu e fa'atuputeleina ai le totonugalemu pito i luma, ma fa'aitiitia ai le fa'alagolago o le uila i luma i fa'afa'afauga, ae fa'aitiitia ai le mamafa o le tagata ti'eti'e i luma fa'afeso'ota'i luga fua faatatau.O le i'uga, e ono fa'amalosi le au ti'eti'e i luga o fa'amau e 'alofia ai le fa'alalo i tulimanu fa'alelei ma le pito i lalo o le ulu.


Taimi meli: Nov-15-2022